Uit je dak op retro videogamemuziek

Uit je dak op retro videogamemuziek

Retro is cool en dat geldt ook voor videogamemuziek. Bijna alle jongeren kennen de unieke 8-bit videogamesound wel, waarbij de muziek eigenlijk enigszins houterig klinkt. De melodie is echter wel eenvoudig te herkennen en er zijn veel fans van 8-bit muziek.

Het is tegenwoordig zelfs zo dat er wereldwijd verschillende zeer populaire Dj’s zijn die een mix maken van oude videogamemuziek en elektronische muziek. Een voorbeeld zijn de Nederlandse Dj’s die onder de naam Eindbaas X regelmatig optredens verzorgen in binnen- en buitenland.

Ze reizen de wereld rond en spelen op grote podia en in grote clubs met bekende en minder bekende ‘chiptunes’. Chiptunes is de benaming voor de muziek die met de chips van oudere computers wordt gemaakt en die vervolgens door de Dj’s worden afgespeeld en gemixed met verschillende andere effecten.

Zo kunnen bijvoorbeeld de vrolijke muziekjes uit Super Mario of Zelda worden gemixed met hedendaagse beats. De meeste chiptune-artiesten hebben allemaal een eigen favoriete platform, waardoor fans van een bepaald platform altijd naar een bepaalde artiest kunnen kijken.

Als jij dus een fan bent van oude Commodore 64 of Commodore Amiga muziek, dan kun je een artiest vinden die veel van dat soort muziek in zijn chiptunes verwerkt. Als je meer van het Nintendo Entertainment System of de Sega Megadrive houdt, dan kun je artiesten zoeken die voornamelijk muziek van die platformen gebruiken.

De chiptune is een hippe manier om oude gamemuziek opnieuw tot leven te brengen. Het maakt niet uit of die muziek van actiespelletjes, zoek en vind spelletjes, avonturenspelletjes of strategiespelletjes komt. Er worden allerlei soorten muziek gebruikt en alle platformen zijn vertegenwoordigd. Als jij bent opgegroeid met een oudere computer of als je gewoon van de oude gamedeuntjes houdt, dan kunnen we chiptunes van harte aanbevelen om op een unieke manier een avondje helemaal uit je dak te gaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>